Slavarbete, misshandel, tortyr, pisk-straff, etniska rensningar, kolonisation……..

Update: Om detta och annat pratar jag på min föredragsturné. Boka gärna in mig – idag. Kontakta mig genom mitt facebook-yrkeskonto https://www.facebook.com/profile.php?id=100009534637279

Samerna i Sverige – summerar innan ”stora miniserien” om Sydsamernas historia fortsätter

I norr bedrevs från 1635 gruvdrift med i praktiken slavarbete för samerna, körslor och annat ännu mer betungande. Misshandel och tortyr väntade de samer, som arbetsvägrade. Religiöst förtryck drev samerna till Norge, eller längre uppåt fjälls – och många flydde söderut. Folk brändes och piskades, kördes bort, skrämdes, hotades.Till det kom de i t ex jämtländska delen av Saepmie en del allt fräckare nybyggare, som ville alltmer av skattefjällen.

I de södra landskapen pågick fördrivningar och statlig repression i ett mer eller mindre pågående flöde ca 1645-1760.
Etniska rensningar tömde på sikt hela Mälardalen (ja, hela Svealand), Bergslagen, Gästrikland och Dalarna – det som populärt brukar kallas ”Mellansverige” – från samer. Från ca 1730-40 förband alla samer sig som ville uppehålla sig nedom Ljungan att städslas som sockenlappar. Ännu en mansålder (på en del håll mer) nomadiserade man och ägde små renhjordar. Men från 1780-talets slut var det en uttalad ambition från statligt håll att bofastgöra alla samer utom fjällsamerna. I denna process knäcktes de sydligaste skogssamerna med skatteland också på sikt.

Skogssamerna försvann från minst åtta landskap; genom. en bl.a ästan hundraprocentig barnadödlighet utrotades detta folk passivt. Än idag är skogsrenskötseln extra hårt utsatt. Och än idag pågår repression och förtryck, samerna trängs undan. Ingrepp, försök till att osynliggöra, bagatellisera och en massa ren rasism. Och okunskapen är, som jag ser det, det största problemet! Det är ofta den som möjliggör de häpnadsväckande övergrepp och ingrepp som vi ser. Samernas land är inte ett råvaruskafferi!

När vi började med Ljusminneprojekten 1997-98 var det i de allra mest breda folklager allmänt obekant att det ens funnits samer nedanför Sundsvall, eller ens nedom Umeå.
Vinterbetesvanorna som pågått i flera århundraden; dvs att fjällsamerna tar renarna till kust- eller kustnära områden från Bottniska vikens skärgårdar (faktiskt ända till Uppland, Avesta, Sandviken och Gävle) till områden som Höga kusten, medepadskusten, Dellenbygden, Hornslandet, Jungfrukusten är ännu idag något som många inte har någon aning om.

Historien om samerna är alltför lik historien om bägge Amerikornas urfolk; som i  Uruguay – de forna urfolken (eng. indigenous peoples) är borta. Bara i sägnen och namn (rimligen även i landskap, spår) lever dom.
Nu gäller det att dokumentera. Och att återfå och få erkänt rättigheter!
Och samernas historia måste ses i sin helhet, i alla fyra länder, samt relateras till övrig arktisk, subarktisk, nordlig och uralisk liksom fennoskandisk, Europeisk och eurasiatisk historia. Liksom givetvis till världshistoria.

Peter Ericson, Mellersta Saepmie, 30 juli 2015 Bild: Johan Tirén 1892 Full size här https://d2mpxrrcad19ou.cloudfront.net/item_images/240622/6132007_fullsize.jpg

5 reaktioner på ”Slavarbete, misshandel, tortyr, pisk-straff, etniska rensningar, kolonisation……..

  • Tack!
   Del 1 ”Uti Dalarna… ” ?
   Det är huvudsakligen referenser till Svanbergs verk (1981, 1986, 1999 osv).

   Jag kommer att skriva en renodlat vetenskaplig version av hela serien med fullständiga källhänvisningar.
   jag kan dock ej lova ut några exakta datum, men förhoppningsvis närmaste månaderna. / P

   Gilla

   • …Tills vidare kan du eller annan person som är intresserad kontakta mg, så ska jag leverera källor.
    Beklagar att det blivit snålt om källor; men gå till Ingvar Svanbergs viktigaste verk från 1981 och 1999 i sammanhanget,
    så kommer många källor därigenom.

    Gilla

 1. Ping: Samiska spår III: Tvångslagar och förvisning — Humanism & Kunskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s