”Han synes hafva studerat konsten att döda hastigt och säkert lika braf, som Italiens Banditer.”

Johan Anders Linder (1783-1877). Ett besök på Lycksele marknad januari 1838
Tidsbild av renslakt med nackstick

— han ett styng i nacken och ett i sidan, dervid djuret neddignade vid Lappens fötter, utan att gifva ett ljud ifrån sig, eller göra någon våldsam rörelse. Han synes hafva studerat konsten att döda hastigt och säkert lika braf, som Italiens Banditer. — Derefter uppristades och aftogs skinnet; kroppen öppnades och det i bröstcaviteten sammanrunna blodet östes i den så kallade vommen, eller magen, sedan den, i ett genom isen öppnadt hål, blifvit väl sköljd, samt ut- och invänd. Köttet styckades
vidare i sina behöriga delar nämligen stekar, bogar, bringa, rygg, hufvud osv. Härvid nyttjades endast knif och alla delar frånskildes i sina ledfogningar. Sluteligen samlades fettet och sammanvirades i form af en korf. När allt detta var behörigen förrättadt, förtärdes det öfriga af brännvinet, dervid somliga förut doppade fingret i glaset och beströko tinningarne.

Tidskriften Västerbotten 4-1977 MER (s 232ff)
http://www.vbm.se/assets/files/Pdf/Vbn_history_69f/1977_4.pdf

margaretakyrkan

Margaretakyrkan, Lycksele
Kopia av originalet från 1736.
Bild Svenska kyrkan
http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=651382

vidare i sina behöriga delar nämligen stekar, bogar, bringa, rygg, hufvud osv. Härvid nyttjades endast knif och alla delar frånskildes i sina ledfogningar. Sluteligen samlades fettet och sammanvirades i form af en korf. När allt detta var behörigen förrättadt, förtärdes det öfriga af brännvinet, dervid somliga förut doppade fingret i glaset och beströko tinningarne.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s