4 sep 2015 Några fler funderingar om samers utbredning och våra uppfattningar därom

När vi nu – med gamle vän JanÅkes J:s hjälp – börjat få kläm på att det faktiskt finns ett samiskt historiskt utbredningsområde ner till Vänern…… Åtminstone dit ….

Då är det dags att börja fundera på hur detta fördrivande, utröjande och etniska rensande av samer lyckats fortgå under seklens gång, utan att det har sjunkit in.
InNe har det sjunkit in i majoritetsbefolkningen; och inte ens hos samerna själva (det finns en muntlig stark tradition i det sydliga områdena, där man säger ”Vi har varit här, alltid”. Dvs det sägs ju på många olika håll, men i fallet med t ex Härjedalen och norra Dalarna påstås det ju ideligen att det handlar om sentida ”framryckningar”.

Framryckningsteorierna (eller ofta knutet till en person, Yngvar Nielsen (historiker och geografiprofessor) kom i slutet av 1800-talet. Innan dess var det bland bildat folk (liksom även ofta hos andra); akademiker, författare och kulturpersonligheter en allmän uppfattning att samerna de facto var ett urfolk i hela Norden. Att samerna skulle ha haft en historisk utbredning jäms med hela den fennoskandiska landmassan.

Jag kommer i ett antal kommande artiklar att granska dessa företeelser och hur vi kunnat missa fördrivninganra under såpass lång tid: av artiklarna blir 2/3 på svenska och 1/3 på engelska, ungefär. Och jag inte glömt de pågående serierna….

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s