”slog han en lapp som heter Jffuar Monsson, tre slag för hans flytt skuld, jämte tog han utavamma lapp, i förlikning en gådh utterskinn, för hans hus, som han slog honom, jämte gjorde vi mat på vägen tre ackjor full, som var bärkarl såg uppå, och detta sade han vara hundmat, så gjorde vi färsk torsk därtill så mycket som han ville” – Oravainen igen

Lite om hur det kunde se ut i norr, på svenska sidan

Text från denna utmärkta sida: http://www.webbgallerigotland.se/slakten_Viltok_1.htm

Lapparnas klagomål mot Nils Oravainen (fritt översatt till dagens svenska av mig):
”Bekänns vi oss skattskyldiga lappar vid Varanger, med den menige man där samma städes, och fullkomlig vill bestå, hur vi kan bli tillkallade, om Nils Orauann lappfogde i Torneå lappmark. Att han har förtungat oss fattiga lappar med något ny skatt, jämte trugade oss till skänker och gåvor; som vid sanning finns, jämt kommer han åtta året igen. Så vill vi flytta ifrån landet med hustru och barn, efter det som han har sig handlat med oss här till, jämte om hans  skjutsrenars skull, jämte tog han 30 renar pro anno 67 utav hela byn till hans fiskeakjor, jämte tog han leja av oss: fisk 1½ våg, utav var renne, så har han gjort med oss alltid. Jämte om skatten, tar han 4½ våg om annat året, och annat året tog han 3 våg, utav var lapp, jämte tog han 3 lod sked av oss lappar till tre våg skatt, så tar han ½ våg fisk emot, jämte tog han uta en lapp 1 ren och förde sin goss med sin fiskeakjor till Torneå och betalade honom intet.
Och en tog han utav en hustru 1 ren den betalade han igen pro anna 1566. Jämte slog han en lapp som heter Jffuar Monsson, tre slag för hans flytt skuld, jämte tog han utav samma lapp, i förlikning en gådh utterskinn, för hans hus, som han slog honom, jämte gjorde vi mat på vägen tre ackjor full, som var bärkarl såg uppå, och detta sade han vara hundmat, så gjorde vi färsk torsk därtill så mycket som han ville. Det till vill så att så i sanning är, gav vi vårt bomärke under vår bekännelse det vi och både svära och vittna vill var vi tillkallade blir på förnämnda Nils Årauann.
Varanger. Per Månsson; Ivar Hindersson; Erik Sjulsson; Olof Lock; Olof Hansson; Måns Tomasson; Ivar Månsson;
Olof Persson; Anders Hansson; Jakob Jonsson; Gunnar Nilsson; Tord Olsson (bomärken).”
Kammararkivet: Nils Nilssons räkenskaper för Torneå och Västersjö lappmark 1575-1576.

Tryckt i Isak Fellman:
Handlingar IV s. 35
Det finns fler klagomål och mer intressant läsning på denna länk

Klicka för att komma åt sefoark254001.pdf

Bild från porjus.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s