Fler fördrivningar: När Gevaldiger Dunder föll av hästen pga renhjord och när samerna drevs bort från Valbo 1766

Det finns uppgifter att samerna hade renar i Gästrikland, så långt fram som på mitten av 1700-talet. Sockensamer (sic) med renar i Valbo, omnämns i en rapport till landshövdingen år 1765, vilket Svanberg tar upp: Mårten Larsson från Fernebo, Lars Mårtensson och hans son från Hedesunda Lars Mattson, Lars Mattson från Årsunda och Anders Andersson ifrån Torsåker, (…)med hustru och barn och en stor hop rehnar någon tid uppehållit i Rödmossa i Walbo. Samma år gav landshövdingen order om att de skulle jagas bort därifrån och att samerna skulle återvända till sin respektive socken och stanna där. Om de inte lydde skulle de få fem spöstraff och bli drivna tillbaka till sin socken. Ett annat straff som omnämns är en same som gjort förargelse i kyrkan och blivit dömd till stockstraff

Hämtat från den i mitt tycke lite egendomliga uppsatsen om ”Sockensamer” (Gävle 2011, titel nedan). Den är ganska späckad med faktafel; men denna sammanfattning är välgjord.

Gevaldiger Dunder var en, antagligen, imposant äldre man med vikande hälsa. Såvitt jag förstått var han vän med samerna.

Uppsatsens titel: ”Religionshistoriska spår och konfrontationer i Gästrikland under 1600-1900 talet”. Gävle Högskola 2011.

På bilden ser vi vad som hänt med Valbo idag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s