TOPONYMI (i) Myter och fakta kring Lappåsen, Ockelbo

LAPPÅSEN

Återger ett par av de gamla välbekanta sägnerna:
”Lappåsens topp ligger 159 meter över havet och för bara några år sedan fanns där ett gammalt brandtorn (?) varifrån man hade en fin utsikt över stora delar av Gästrikland.
Varför platsen heter Lappåsen vet jag inte men jag har hört berättas att det i början av 1800-talet bodde en samisk familj i kåta året runt på platsen.
Det berättas även om en lappgumma, som blev arg då man skulle anlägga ett järnbruk i Viksjö, mellan Hamrånge och Ockelbo. Samerna ombads riva sin fiskefångstgård, vilket de inte gick med på att göra, så ingenting hände. Anläggningen revs då bort av myndigheterna. En lappgumma förbannade då brukspatronen Sven Bröms, på 1670-talet och hennes trollkraft gjorde enligt sägen att flera av hans finansiärer och släktingar dog, samt att hans gård på Wij brann ner.”

Min reflektion: Detta handlar till dels om det område som några av samerna i området år 1790 fick en stämning för en i (iaf kärande delen av) allmogens tycke alltför stor renhjord utan tillsyn. Samerna var ”Jöns Jonssons hustru Brita Hendrigsdotter och änkan Anna Jansdotter” – av allt att döma ockelbosamer; eller iallafall med bas där (Ockelbo ministerialböcker är i sin helhet förkomna!). Därtill instämdes Mårten Mattsson och han hade sin bas i Hamrånge, men sågs ofta på vinterbete neråt gästrikesocknarna, inte sällan i Valbo.
Främst hade rentramp och höskador ägt rum vid Holmsjömurarne och St. Björnmossen mot Åmot, liksom Källsjön – området gränsar till sörhälsingesamernas fädrers och mödrars Svärdsjö: på ett ställe motsvarade skadorna åtta skrindor hö. Samerna menade att röran kom sig av utifrån kommande samer med hjordar. En adelsman Cedersch(i)öld erbjöd sig att hysa renarna på Moo Bruksskog, vilket tycks ha skett. Vi återkommer till processen.
Min tanke är nog att det är renarna som givit platsen lapp-namnet; men vore väl värt att reda ut om det skulle finnas ett äldre toponymiskt ursprung,
Rättstvisten finns att läsa i Ockelbo-Hamrånge Tingslag 1790 års Höstting § 6.

Textkälla sägner: http://www.geocaching.com/geocache/GC3KN13_odmarden-lappasen
Foto: http://henrikravin.blogspot.se/2015/08/xy-150-km.html (Henrik Ravins blogg)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s