Tord ”Dôrgva Tord” Andersson (Delsbo Hembygdsförening) skrev i Hela Hälsingland om den fina kvällen i Bönhuset, Delsbo Forngård

 DELB

NÄRADelsbo Hembygdsförening anordnade på onsdag kväll en föreläsning med Peter Ericson, historiker från Sundsvall. Han berättade om samernas liv i södra Norrland och ända ner till Mälaren och Vättern.

I hembygdsföreningens bönhus samlades det över 90 vetgiriga hälsingar som ville veta mer om samernas umbäranden och undanträngningar.

– Frånsett Samernas landsmöte i Sundsvall 2002 var det mitt definitiva publikrekord på föredrag om samerna, säger Peter Ericson. Och på många håll inser man från bofastas sida att samernas historia i respektive bygd också är en oskiljaktig del av bygdens historia. I inlandet i söder är ofta attityderna väldigt positiva till samerna!

Föreläsningen var uppdelad i en föreläsningsdel och efter fika/bensträckare en diskussionsdel. Peter inledde med att berätta om hans forskning om skogslappar i Uppland, Västmanland, Närke, Dalarna och Värmland. Även om överhetens fördrivningar och om inrättandet av sockenlapps-systemet.

Sedan närmade han sig Hälsingland och våra trakter och berättade t.ex. om Anders Pålsson (1654-1759). Han blev 105 år och med tanke på hans aktningsvärda ålder som uppnåddes var det väl inte så konstigt att han lyckades vara med om ett och annat. Mannen var gift tre gånger och blev far 25 gånger. Då hade han nomadiserat mellan (veterligen) främst Tynderö-Selånger-Torp-Ljusdal-Färila-Järvsö-Delsbo-Bjuråker och en bit nedom Hudiksvall men främst uppehöll han sig i Harmånger, Rogsta och Jättendal med omnejd.”

Peter själv blev också mycket hjälpt i sin forskning. Under diskussionshalvan av kvällen kom det säkert fram ett 30-tal tips om vidare tänkbara fyndplatser, platsnamn med lapp och ren och berättelser om samer och sejtar (heliga kultobjekt i naturen) kom i dagen. Peter nämnde där att samerna förr uppfattade Hälsingarna som mycket gästfria varpå det kom fram att det på en gård i Delsbo till och med tidigare fanns ett extra stall som var inrättad till besökande samer den s.k. ”Lappstallen”.

Kvällens konferencier Peter Jonaszon föreslog efter den lyckade föreläsningskvällen att det borde startas studiecirklar i ämnet nu då det var så stort intresse och åtminstone en studiecirkel var tydligen redan igång.

/Tord ”Dôrgva Tord” Andersson, Delsbo Hembygdsförening

http://www.helahalsingland.se/halsingland/hudiksvall/lasartext-valbesokt-forelasning-om-samerna-i-halsingland

Foto: Tord.

En reaktion på ”Tord ”Dôrgva Tord” Andersson (Delsbo Hembygdsförening) skrev i Hela Hälsingland om den fina kvällen i Bönhuset, Delsbo Forngård

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s