Något litet om om Grini fangeleir [Okkupasjon & Motstand / Occupation & Resistance]. Del I Basics.

Tills jag (ev) startar en ny okkupasjons-blogg, använder jag en ny kategori här i min befintliga. Från Store Norske leksikon:

Grini – tysk fangeleir

Grini, den største tyske fangeleir i Norge under okkupasjonen.

Leiren ble opprettet av tyskerne 14. juni 1941 i kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum, som var påbegynt 1938 og praktisk talt ferdig 1940, men ennå ikke tatt i bruk. Det var blitt brukt til internering av krigsfanger (offiserer) i april–juni 1940, men stod ellers stort sett tomt. Den første tid var det ikke flere fanger enn at de kunne innkvarteres i fengselsbygningen, men da fangetallet utpå våren 1942 steg til over 1000, begynte man å bygge brakker, og det ble etter hvert mange av dem. Til tross for store transporter til Tyskland (særlig 1943, da ca. 2000 ble sendt) steg fangetallet meget sterkt, særlig høsten 1942 og i 1944, og leiren ble helt overfylt. Toppbelegget var på ca. 5400, hvorav ca. 600 kvinner. Til sammen satt henimot 20 000 personer på Grini; de aller fleste var nordmenn, av fremmede nasjonaliteter var det flest polakker, sovjetere og franskmenn. 786 Grini-fanger døde, de fleste etter at de var sendt til Tyskland. På Grini satt mange ledende politikere og kulturpersonligheter, og de kontakter som ble knyttet der, fikk betydning for den senere politiske utvikling.

I den første tid satt det omtrent bare politiske fanger på Grini, men etter hvert kom det inn atskillige som var arrestert for kriminelle handlinger. Foruten vaktkompaniene (politisoldater) hadde tyskerne et forholdsvis fåtallig administrasjonspersonale. Den indre administrasjon ble stort sett utført av fangene som var beskjeftiget i forskjellige verksteder, leirarbeid og et betydelig jordbruk. Kostholdet varierte sterkt og var til sine tider helt utilstrekkelig; dårligst var det høsten 1942, senere ble det noe bedre, men mange fanger led av mangelsykdommer på grunn av ensidig og utilstrekkelig kosthold. Behandlingen av fangene varierte også en del, særlig sommeren og høsten 1943 var en vanskelig tid med brutal og vilkårlig behandling.

Etter frigjøringen ble Grini overtatt av fengselsvesenet og under navnetIlebu fengsel brukt for landssvikfanger til 1951; senere Ila fengsel, forvarings- og sikringsanstalt.

Anbefalt lenke

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s