Lite om Slaget vid Mälaren och om samerna söder därom!

On The Battle of Lake Mälaren, Nordencreutz and Saamis South of Mälaren.

Carl Tersmeden är lite av svensk Münchhausen, med många bravader i sin fatabur. Sant är att han var styv som marinbefäl och i regeringens tjänst styrde han undan det i särklasss massivaste upproret mot en regim som någonsin tillförne ägt rum i Sveriges historia.
Det s k Dalupproret som kulminerade med de 149 dödsskjutningarna på Norrmalms torg (idag Gustav Adolfs torg) övergick under samma dag som dödsskutningarna till ett sjökrig. Sedan ankom på Tersmeden att söka upp och avstyra och oskadliggöra upprorsungar. Det är då jag undrar om denn själv dalafödde bergsrådsson hade tillgång till den nordencreutzska kartan från 1739 (nedan), när han rörde sig till sjöss denna oroliga sommar, som Sverige för några dagar praktiskt taget befann sig i inbördeskrig

Samer söder om Mälaren!
Men nu är alltså vårt nästa mål att undersöka socknarna söder om Mälaren vidare; jag har idag fått del av en handfull sörmländska anteckningar, som ska gås igenom och nagelfaras. Uppenbarligen är det inte alltför långt från det Dingtuna, som tidigare visar sig vara genomfaret av samer 1643.

Om samerna i Torshälla med omnejd (idag Eskilstuna kommun) 1670 – 1740 ca kommer alltså mer under dagarna framöver, är vår målsättning.

En reaktion på ”Lite om Slaget vid Mälaren och om samerna söder därom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s