Tord ”Dôrgva Tord” Andersson (Delsbo Hembygdsförening) skrev i Hela Hälsingland om den fina kvällen i Bönhuset, Delsbo Forngård

Snart dags att kuska på vägarna igen!

Väl mött i Republiken, på Gaaltije på lördag! 🙂

SouthSaamiHistory

 DELB
NÄRADelsbo Hembygdsförening anordnade på onsdag kväll en föreläsning med Peter Ericson, historiker från Sundsvall. Han berättade om samernas liv i södra Norrland och ända ner till Mälaren och Vättern.
I hembygdsföreningens bönhus samlades det över 90 vetgiriga hälsingar som ville veta mer om samernas umbäranden och undanträngningar.

– Frånsett Samernas landsmöte i Sundsvall 2002 var det mitt definitiva publikrekord på föredrag om samerna, säger Peter Ericson. Och på många håll inser man från bofastas sida att samernas historia i respektive bygd också är en oskiljaktig del av bygdens historia. I inlandet i söder är ofta attityderna väldigt positiva till samerna!

Föreläsningen var uppdelad i en föreläsningsdel och efter fika/bensträckare en diskussionsdel. Peter inledde med att berätta om hans forskning om skogslappar i Uppland, Västmanland, Närke, Dalarna och Värmland. Även om överhetens fördrivningar och om inrättandet av sockenlapps-systemet.

Sedan närmade han sig Hälsingland och våra trakter och berättade t.ex…

View original post 188 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s