SMÅ RENHJORDAR PÅ KUSTEN – Småskalig renskötsel i reda siffror mellan Kalix älv och Dalälven

Tack vare inslaget i Sameradion har många nya läsare sökt sig hit! Kul! Här kan vara en bloggpost som kan intressera, apropå måndagens inslag.

SouthSaamiHistory

En snabbgranskning av Tabellverkets statistik på bland annat lokala samiska renägare 1805-35 visar att sådan renskötsel åtminstone är utbredd från gävle- till kalixområdet.

Samer har levt och verkat i alla de aktuella kusttrakterna från åtminstone Älvkarleby till Töre (om vi talar om svenskt territorium, av allt att döma har finska kusten nyttjats och bebotts på samma sätt). Man kan visa på ett cirka 250-400 år långt nyttjande beroende på trakt.

Några sydliga kustnära områden du vanliggtvis ej hör att samer bebott och nyttjat är kanske Älvkarleby; Söderfors; Tierp; Huddunge; Simtuna; Enåker. Till kustbegreppet i sammanhanget hör även älvar och stora sjöar; så t ex Årsunda och Torsåker liksom Ovansjö och – speciellt de nedre – socknarna utefter Ljusnan, Ljungan, Indalsälven och Ångermanälven – och så vidare norrut – bör räknas hit. I ångermanland har Ådalen i alla historiska tider utövat ett intresse på samerna.

Några socknar eller områden/grannskap som kan vara särskilt nämnvärda är

View original post 258 fler ord

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s