Lappkällan i Delsbo socken förstörd av skogsbruket!!

Förstörda kulturmiljöer är dessvärre oerhört vanligt ifråga om samisk kulturmiljövård.

Närmare beskrivningar kommer. Dessa bilder av Christina Grubbegårdh-Gottberg inkom nyss.


Annonser

17 reaktioner på ”Lappkällan i Delsbo socken förstörd av skogsbruket!!

  • Originallappkällan är förstörd.

   Ta reda på fakta först, kritisera sedan.

   Länsantikvarien är nu inkopplad.
   Dessvärre var varken urkällan eller den ny-/senare skapade kopian, som du länkat ett You tube-klipp FMR-registrerade,
   iaf inte såvitt jag har förstått.

   PE

   Gilla

  • Den källa du ser på 1950-talet på kartan är den 800 därifrån belägna originalkällan.

   Vi låter Länsantikvarien och Bosse på museet avgöra detta.

   Jag har två 60+are och en arkeolog i min ålder som nu fastlagt att det är en kopia av källan som ni åberopar, nr ni säger att ”Lappkällan” är intakt.

   Det ni filmat är en kopia. max 35 år gammal.

   Gilla

   • Nu är du fel ute i alla fall max 35 år! De som har gått här i bergen i över 50 år har aldrig hört talas om nån annan än den nuvarande platsen. Varför kan ni inte tala om var den ursprungliga skall ligga?

    Gilla

   • Jag kan bara hänvisa till de personer födda på 1940 och början av 1950-talet som såldedes gått i skogarna i 60-70 år. De anges i mina bloggposter.

    Originalkällan ska ligga ca 800 meter från den som är efterhandskonstruerad, och alltså inte en äkta s k lappkälla.

    Ord står mot ord och vi låter Länsantikvarien avgöra. Jag tänker inte fördjupa mig mer i detta; ty för mig är saken avgjord för längesen. Och jag hade aldrig publicerat det från början om jag inte litat på sagespersonerna.

    Gilla

 1. Är ”lappkälla” ett allmänt vedertaget begrepp för något som har med samekulturen att göra? I Delsbo har vi ju också ett område som heter Lappängarna, men det uppfattar jag mera som att det är ett lapptäcke av ängar. Den källa vid Klotjäråsens SÖ fot och som är benämnd Lappkällan på LMV.s ”Fastighetskartan” och som det även är en gammal vägvisningspil till, är ju faktiskt två källhål med klart vatten c:a 15 m från varandra; typ lappkälla. På den orienteringskarta som OK Dellen (undertecknad är kartansvarig) håller på att rita kommer dessa källhål att heta ”Lappkällan”. Jag har även ritat in den otydliga stig som 50 m lång leder till källan från skogsbilvägen (Taggatorpet-Klotjär) i söder. Ngn skogsavverkning vid källan har nog inte skett de senaste 50 åren.

  Gilla

  • Återigen:
   Ordet ”lapp” är ju pålagt från majoritetsbefolkningen, så den platsen är ju något som associerats från de bofasta icke-samer till samer.

   Jag får hänvisa till de lokalkunniga personerna födda på 1940- och 50-talet som känner till Delsbos äldsta s k lappkälla och som först och främst är den som kallats. Avverkningen som där skett har nyligen ägt rum. Ett tidigare vägbygge ska ha skurit av källådern; och föranledd ett (av hembygdsfolk?) flyttande av originalkällan.

   På Delsbo forngård kan man hänvisa vidare på personer med kännedom om var urkällan legat.
   Det bör finnas flera äldre personer också som känner till den rätta källans plats.

   Gilla

   • Jag har pratat med en person som var 15-20 år när din äldsta källor föddes och den personen har inte hört talas om någon flytt. Jag tror inte att det finns någon nu levande som har vistas mer i området än han har. Jag förstår i alla fall inte varför fotografen vägrar tala om var källan hon hittat är. Området där den s.k.nuvarande källan ligger gallrades för ca 10 år sen, men eftersom man visste om den sparades området runt den.

    Gilla

   • Det är ingen som har vägrat.
    Det här är min blogg och min huvudsagesman är barnfödd i området och veterligen djupt rotad och har full koll. Ålder i sig ger inga garantier. De samiska källorna torde ha haft en användningsperiod för främst ca 90-400 år sedan och någon förstahandsuppgift torde likafullt icke föreligga.
    Det som sagts under gångna måndagskvällen är att ursprungskällan (den förstörda) ska ha varit VÄSTER om Klotjärnen.
    Diskussionen är dock nu avslutad i detta forum – åtminstone tills Länsantikvarie eller annan ansvarig antikvarie på Länsmuseet utrett frågan; vänligen respektera detta.
    Prata med Tord på Forngården, så ger han dig uppgifter på den som bäst behärskar denna fråga lokalt. Att prata med dom som inte vet, ger sällan någonting!
    Streck i ”debatten”.

    Gilla

  • PS. Angående terrängnamn och samisk historia. Här rekommenderar jag en allmän sökning dels på lappkällor i Hälsingland, dels allmänt inom det södra samiska historiska området (ex Västmanland, Dalarna, Ångermanland) – då får du en helhetsbild. Ordet lapp- ger inga gantier för samisk historia i sig, men för mig som huvudsakligen baserar mig på studier av ministerialböcker är helheten och en analys baserande sig på kombinationer av flera källor det väsentliga.
   Ring upp Bosse U på Länsmuseet så kan han ge en utförlig bild hur vi inom kulturmiljövården arbetar då i dokumenterar samernas historia i våra områden. Själv är jag rätt stängt upptagen med uppdrag f n (startade just företag); men svarar annars också gärna på tfn i liknande frågor.
   Det är nu snart sjutton år sedan jag började arbeta med detta i Hälsingland första gången. I tjugotre år har jag kartlagt samerna i söder. Tillsammans med bl a Professor emeritus i finskugriska L-G Larsson kommer jag att ansvara för en antologi om sydsamernas historia som kommer ut i början av 2017. Samtidigt söks medel för ett interregprojekt om samernas historia utmed 62:a breddgraden. Mitt intresse för dessa frågor skt på allvar fart under åren på Länsmuseet Västernorrland 1998-2008.

   Gilla

   • Jag tänkte inte skriva mer i ämnet men eftersom du ställer en direkt fråga känner jag mig tvingad att svara. Det jag ifrågasätter är ordvalet som jag skrev i tidigare inlägg, att källan är förstörd med avsikt, jag ifrågasätter inte urdellbons kunskaper. Det jag kan fundera över är vilka kunskaper du har om vilka som är dellbor eller inte, eftersom du indirekt påstår att jag och de jag har pratat med inte är det. Min åsikt är att källan kan ha körts sönder utan avsikt eftersom den vad jag förstår inte är utmärkt på kartan(bara nuvarande källa finns utmärkt) och nästan ingen verkar veta var den ligger. Den åsikten har jag rätt att ha trots dina invändningar.

    Gilla

 2. Nu har det gått ett år sedan debatten om Lappkällan blossade opp, och det vore verkligen bra om länsstyrelsen eller någon annan myndighet kunde uttala sig i fallet. Vi dellbor vet var lappkällan ligger och vet att den är helt oförstörd! Man kan bara beklaga alla tokiga påståenden omkring den.

  Gilla

  • Från denna blogg har inget tokigt kommit. Dellensocknarna har i snitt två lappkällor per socken.

   Skriv inget mer här, om du inte har något nytt att komma med. Du talar ICKE för alla dellbor. Personen som visade Stina den västra Lappkällan är dellbo sedan Hedenhös.

   Obs respektera – annars blockeras du från sidan.

   Adjö.

   Gilla

  • PS. Jag jobbar f ö närmast dagligen med Bosse Ulfhielm på länsmuseet, som årligen ger mig uppdrag.
   Tror du han skulle göra det om jag vore en lurendrejare? 🙂
   Om du frågar dom, kommer dom att fråga mig. Jag har sysslat med just detta i 18 år som arbete och profession, min vän: just samerna i Hälsingland. / PE

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s