Samer i Lapptäppa och Lappholn – samernas historia i Bäsna, Dalarna. Del 1

Eskil Olsson: Samer i Bäsna – Lapptäppa och Lappholn

En bit utanför byn Bäsna i Gagnefs socken (W-län) bodde samer under 1800-talet. Jag har försökt att ta reda på mer om dessa samer, med hjälp av intevjuer, traditionsuppteckningar, föremål etc.

Lapptäppa.

Under början och mitten av 1800-talet härjade vargarna i Dalarna, och folket var livrädda för dem. I byn Bäsna kunde änkan Hanses Kerstin Olsdotter (1840-1922) minnas hur man hörde vargarna yla om kvällarna. En gång i hennes ungdom i början på 1850-talet skulle hon ut och valla boskapet, och hon mötte en varg. Så tur var gick inte vargen till anfall, men det lär ha spridts många rykten i byn.

Problemet växte, och tillslut bestämde sig folket i byn för att leja en sockenlapp som skulle se till att utrota vargarna i byn. Han fick bo på byns allmänning, Svinvallen. Detta sägs ha varit mellan 1840-1850-talet.

Enligt Harald Englund i Bäsna bodde ett par i Lapptäppa som kallades ”Lapp-Sigrid” och ”Lapp-Far”. De lyckades utrota/driva bort vargarna från byn. Jag har inte lyckats hitta några belägg för dessa samer i kyrkböckerna.

En vinter fällde samen ett antal vargar, och två björnar skjöt han med sin mynningsladdare. På den här tiden brukade dessutom skottpengar utdelas för varje skjuten varg. Lisa Norell (1912-2003) mindes att det fanns ett stycke odlad åker i Lapptäppa, men huruvida det var samerna eller någon bonde i byn som odlade upp den visste hon inte.

Det finns en gammal brödkorg bevarad, i folkmun kallad ”lappkorg”, som sannolikt tillverkades av samerna i Lapptäppa. Buller Lisa Norell (1883-1964) ropade in den vid sekelskiftet på en auktion i en gård i byn, Mört Olars. I gården där hon var uppväxt, fanns också en sådan korg som hennes mor Hanses Kerstin köpt av samerna i Lapptäppa. Hon berättade att det i Lapptäppa hade bott samer som tillverkade sådana rotkorgar och sålde i byn. Sicksackmönstren på korgen från Mört-Olars hade varit tydligt lilafärgade, vilket skulle ha åstadkommits genom att man tuggade rötter.

Brödkorgen från Mört-Olars. En liknande finns bevarad från Gräsberget i Mockfjärd. Privat ägo.

I en bouppteckning från 1876 efter Svens Per Olssons änka Anna Ersdotter i Bäsna omnämns ”2ne Lappkorgar”. Dessa korgar tillverkades sannolikt också i Lapptäppa.

Lapptäppa ligger idag nära landsvägen, och nedanför ravinen vid Lapptäppa rinner Jiffasbäcken fram. På ckens andra sida stiger marken brant upp, och den höjden kallas Lappholn. Lapptäppa är igenvuxen sedan 1930-talet, men en avverkning har gjort platsen åtkomligare.

1859 delade man upp byallmänningen på byamännen, och skiftet med Lapptäppa tillföll Varg Per Persson. På 1980-talet ägdes marken av hans sonsons son Erik Wallin. Hans mormor och morfar hade berättat att samerna hade stor erfarenhet av vargjakt, och hjälpte folket att bli av med vargplågan. I många gårdar runt om i byn fanns handsmidda vargsaxar.

Informationen sammanställt av Eskil Olsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s