TJERNOBYL OCH SAMERNA (1)


Beträffande de svenska samerna, kom en av de allra allvarligaste nedfallskoncentrationerna av Cesium att falla i norra Jämtlands och södra Västerbottens samebyars sommar- och vinterland.

Samer i Vilhelmina har mätts för hundratusentals Bcq.

På senare år har koncentrationerna ökat på nytt.
Skogsbranden i Västmanland kan där ha bidragit; genom bundet cesium i veden.

Annonser

5 reaktioner på ”TJERNOBYL OCH SAMERNA (1)

  • Den har möjligen inte ökat allmänt men regionalt. Det är ganska väl kända fakta att vildsvin numera ofta har 3 000 – 6 000 bcq/kg i mellersta delarna av Fennoskandien, eller ”Mellansvergie och ut mot Tröndelag (vet ej exakt hur långt vildsvinen spridit sig i Norge).

   Gilla

  • Vildsvin –
   rena rama cesiummagneter

   Det verkar som att svenska myndigheter lider av strutssyndromet med att ta det på allvar för att det finns för få svenska studier om vildsvin som har etablerat sig i områden som drabbades av radioaktivt nedfall från olyckan i Tjernobyl kärnkraftverket.
   I Tyskland, Österrike, Kroatien och Tjeckien har det i årtionden gjorts studier, enligt svenska studier som om nämner dem, om vildsvin från områden som drabbades av radioaktivt nedfall från olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl 1986.
   Det finns ingen halveringstid för vildsvinen enligt utländska studier. Cesiumnivåerna i vildsvin minskar inte. De ligger kvar på en konstant nivå år från år och några studier har t.o.m. visat ökade 137Cs-koncentrationer i vildsvin.
   Vildsvinen har högre överföringsvärden av cesium från marken till köttet än annat vilt. Samt att dem bökar upp jorden, där strålningen är högre under än ovan mark, för att äta rötter och underjordisk svamp. Speciellt hjorttryffel som vildsvinen älskar innehåller höga koncentrationerna av cesium-137 i kontaminerade områden. Resultatet för tre prover, tagna strax norr om Västerås, i Västmanland, varierade mellan 20 673 – 46 743 Bq/kg-1 torrvikt (t.v.) och med ett medelvärde på 31 036 Bq/kg-1 t.v. Ett prov som visade 4 860 becqurel kom från en fyra år gammal sugga som skjutits i Romfartuna strax norr om Västerås. Det radioaktiva ämnena är lokalt spridda för samtidigt var det godkända prov öster om stan.
   Heby, Uppsala och Tierp var de kommuner inom Uppsala län som hade de högsta koncentrationerna av 137Cs i vildsvin och procentuellt andel fler som hade över gränsvärdet 1500 Bq/kg för handel enligt en svensk studie.
   Den ena handen vet inte vad den andra gör. Strålskyddsmyndigheten tror att vildsvinen som etablerar sig i Gävleborgs län kommer att ha upptill 20000 becquerel/kg kroppsvikt samtidigt som länsstyrelsen i Gävleborg har en broschyr som lovordar jägare om vildsvinsjakt utan att nämna något om cesiumet. Sedan så har det generellt av myndigheter satts en mycket skarp gräns vid Gävleborgs södra länsgräns för var det radioaktiva nedfallet tilltar. Trots att nedfallet tilltog i områden i norra delar av Uppsala län och förvärrades upp mot Gävleborg och vidare uppåt i landet.
   Som kronan på verket frigjordes en hel del cesium som var inkapslad i träden i den stora skogsbranden i Västmanland för några år sedan.
   Ulf Frykman på Callunas Gävlekontor, specialist på cesium i viltkött anser att det är viktigt att få in fler prover på griskött både från Gävletrakten och från angränsande områden. För att få en bild hur det utvecklar sig.Du som är intresserad av att veta mer om mätningarna och hur du ska göra om du vill få ditt kött testat kontakta Ulf Frykman Miljökonsult & provtagare mobil 0702-14 55 71,ulf.frykman@calluna.se
   Iris Andersson

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s