Saepmie i Europa och världen – en glimt ur och med främmande och via samiska ögon: (IV: I) ”De taarnhøije Hvalfiske, der brusede omkring Skibet”

”Teaser I i denna serie till Saepmie Times”
IV:I. Resenärerna i samernas land i historisk tid.
Mer om Beheim – medeltida tysk poet som besökte den färgstarka kungafamiljen.

I den grå forntid förekom resor, de har ju alltid gjorts.
Men vi ska ej fördjupa oss därvid.
Ej heller ska vi dröja vid vare sig Ottar, Adam
eller en av de mer namnkunniga ”regionala” resenärerna, St Olof.

 

Vi börjar 1450.
Beheim får ett fullt utrustat skepp och beger sig snart över Nordsjön; råkar ut för en storm. Han beskriver i sin poetiska prosa ”De taarnhøije Hvalfiske, der brusede omkring Skibet”; och att om han hade ägt 1 000 mark, så hade han gett dessa för att komma levande i land. hans överdrifter torde nästan vara legio dock; han har t ex sexhundra mans besättning!

Han bevistar Christians kröning i skarven av juli/augusti och återvänder sedermera till Hafna slott, dåförtiden beläget på en holme vid den tidens hamn. Européer och romarättlingar på kontinenten refererade ofta till Kiöbenhavn såsom Hafna.
Han får under pompa vara med och fira tronföljaren Olof, som sedermera avlider under sitt första levnadsår.

Om ”Superdrottningen” Doroteas person och lite mer om Beheim skriver vi i nästa avsnitt. Många problem ställs vi inför av Beheims text; förutom att han är poet och därtill tycks ha en fallenhet för överdrifter, passerar ofta hans ord via andra pennor.

PE 3 augusti 2017

Not via Wikipedia – ”Bergens recess”

Den 13 maj 1450 enades emellertid 12 danska och 12 svenska riksråd i Halmstad om att Kalmarunionen skulle förnyas och att den av de båda kungarna, som levde längst, skulle vara regent i alla tre rikena, samt att Karl Knutsson skulle överlämna Norge till Kristian, som 2 augusti samma år kröntes i Trondheim. Därutöver ingick Danmarks och Norges riksråd 29 augusti en överenskommelse i Bergen, ”Bergens recess”, att de två rikena alltid skulle vara förenade under samma konung (vilket de sedan förblev i 364 år).
Men Kristian var inte nöjd med det som han därmed hade vunnit. År 1451 bröt han med Sverige med anledning av frågan om vilket av de två länderna Gotland skulle tillhöra. Därefter uppstod ett blodigt krig, i vilket Kristian förlorade det överläge han tidigare vunnit. 1457 kallades Kristian till Sverige, efter det att Karl Knutsson blivit bortjagad, och kröntes till svensk kung i Uppsala 29 juni, då också hans son Hans korades till Kristians efterträdare.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s