SAMERNA – folket som fördrivits, bortrensats, utrotats (!) och bränts – ”trail of tears in the Swedish empire 1693-2018”. Och andra bränder.

Bränts – Flera av de samer som dömdes i de nordiska trolldomsprocesserna emot samerna kom att brännas på bål, ex arjeplogsamen Lars Nilsson år 1693.

Utrotats – efter rensningarna 1720-30 kom det att passera ett par generationer med sockenlappar (en tjänst som inrättades för att samer skulle få stanna i bygderna). Till en början fortsatt man att nomadisera som alltid. Men från ganska exakt 1789 tvangs man till bofasthet. Härfrån är spädbarnsdödligheten – till följd av de sönderslagna tusenåriga umgängesmönstren –  skoningslöst och odiskutabelt förintande hög, 80-90%. Till detta kommer en enorm överdödlighet i barnsäng för kvinnor och en allmän överdödlighet för sydliga samer och synnerligast gruppen sockenlappar i lungrelaterade sjukdomar, till följdd av fruktansvärda boendeförhållanden.

Etniskt rensas – Från kusterna, från södra områdena – men även i hela Härjedalen (1646); dess vinterland (Härjedalsmålet). Årtal: 1646, 1648, 1652; 1720, 1723, 1725 osv.

Fördrivits – Dislokationer – dvs tvångsförflyttningar från söder och norr. Men även av finska samer till Ryssland på 1590-talet; och privata lynchuppbåd i Norge på 1800-talet.

Andra bränder?

700-1300 e.Kr.. Och vidare. Karelare (och andra) på frammarsch svedjebrände.

1799 då Schmidt & co passerade Kårböle på väg emot Älvros möttes de av mil efter mil av avbränd skog.

1866 drev nybyggare samer framför sig med eld. Om detta åkte Maria Magdalena Matsdotter för att påtala för och protestera emot hos kungen den hösten.

Staden/orten Sveg betyder svedd plats.

Och inte nog med detta! Ty samma morgon som detta skrivs – dvs dagen efter kåtabränningen – fann renskötarna i Rans sameby sin foderbil uppbrunnen!
Se nedan länk till intervju med Per-Mikael Jonsson; f ö god vän med undertecknad.

Häxprocess_Mora_1670
Häxprocess i Mora 1670. Tyskt kopparstick. I förgunden djävlar och häxor. Där ovan förhörskommissionen med en hop klagande kvinnor och barn som avger vittnesmål. En fångknekt driver fram en flock fängslade häxor och trollkarlar. Omkring bålet där de dömda brinner, syns häxor som bortför barn på sopkvastar, bockar och dynggrepar medan demoner i djurskepnad tumlar i luften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s