Försvunna samiska varieteter: No I. Lakeland Saami. Något om Insjöfinlands halvt okända samer.

Några ord angående Lakeland Saami – det försvunna sydöstsamiska språket

Mellan Vita Havet, Ladoga-Onega och St. Petersburg-regionen i öst (möjligen kunde man dra gränsen än länge österut?) och Åland i väst samt om vi tänker oss en tvärgående, diagonal gräns tvärs genom norra Tammerfors-trakten i norr och själva Finska viken i söder utspelas ett historiskt och arkeologisk spänningsfält med en mycket stark och ganska tidigt utvecklad samisk etnicitet som framskymtar i såväl det förhistoriska som i det historiska materialet. Dagens språkforskning är idag i det närmaste helt unison i frågan om huruvida Tampere-elementet i Tammerfors är samiskt eller ej: ursprunget är helt och hållet samiskt (mer om detta i kommande artikeln om södra Finlands samiska historia samt i boken Bottniska samer … ). Det finns enligt Aikio (Uleåborg 2012) nu en av flera olika och sinsemellan oberoende språkhistoriker dokumenterad försvunnen samisk språkvarietet, i internationella sammahang kallad Lakeland Saami. Mellan 300 och 800 e. Kr skall denna ha utövat inflytade och varit en aktiv aktör och kanske till och med lingvistisk dominant i en central del av det skisserade området: vi talar om södra och sydöstra finländska sjödistriktet och delar av Karelen, även delar som idag hamnat under rysk överhöghet. Vid den angivna tiden ska enligt de flesta språkhistoriska bedömare samtliga idag kända samiska språkvarieteter i Sverige och Norge vara mer eller mindre färdigutbildade på de platser vi känner att dess talare bor eller bott.

Ett förslag på svenskt namn på detta språk kunde vara insjöfinlandssamiska, ett mer samiskt och internationellt gångbart kanske Suomi eller Finland Mearra Saami, eller kanske Lakeland Saami kunde kvarstanna som interimistiskt namn; såvida inte Lars-Gunnar Larssons (teminologiskt knöliga och sakligt ytterst problematiska) ofta kallade ”sockenlapska” kan komma att uppgraderas till svensk sjösamiska – då kunde  Lakeland Saami bli finländsk sjösamiska.

Vi kommer i några av våra kommande bloggposter och tidningsartiklar att ägna oss åt södra Finlands samiska historia.

Peter Ericson 11 februari 2019

BILD: Pehr Adolf. Finska vuer tecknade efter naturen och lithographierade. Helsingfors F. Tengström 1837. Doria-databas av Finlands nationalbibliotek.

Tampere_1837

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s