Saepmieresenärernas gyllene era I.

Saepmieresenärernas gyllene era I.

1799 – ett märkligt år

Tre reseföljen genomfor Norden under detta egendomliga år, 1799

1790-talet är utan tvivel de berättande och mer eller mindre berömda resenärernas gyllene årtionde. De är bara män, av uppenbara skäl för tiden: att vara kvinna och resa ensam
Dock skulle ett knappt halvsekel senare personer som mor och dotter Howitt och deras vän Fredrika Bremer komma att ändra en smula på detta, även om det vanligen inte var renodlade resebeskrivningar dessa skrev.

1799 har Swab och Robsahm liksom Schreber och bröderna Gahn avslutat sina resor. Detsamma gäller baron Liddell och hans följeslagare Bowes och Consett (samt följde ju hemåt med samma skepp skutan Gottenburg de unga samekvinnorna Sigrid och Anna Jönsdotter från Njutånger). Det har gått flera generationer och 80 år sedan de la Motraye var ute; och nästan 150 år sedan greve Lomeniè var ute (för att inte tala om Beheim, som färdades 1450 med sina skepp som måtte ha fått Silja Serenade at blekna, bemannade som de sades vara med hundraden och åter hundraden besättningsmän.

Så vilka reste 1799?

1. Schmidt med sällskap till Hälsingland och Härjedalen. Den resa som den fine och alltför tidigt bortgångna norsk-härjedalske historikern Anders Lööv odödliggjorde med sin bok 1992.
Detta sällskap mötte förutom i Gröndalen och Ruvhten samer också i Undersvik och Järsvö. Skogsbränder inte alltför olika vi känner från sommaren 2018 hade härjat där innan.

2. Självaste italienaren Giuseppe Acerbi, i sin av svenska etablissemanget så bespottade resa.
Han som föredrog suomerna framför svenskarna… Framgår i vart fall indirekt. Han ointresse för samerna är väl något annat som ter dig oerhört märkligt och markant. Det ter sig som om vore målet med resan Uleåborg; och varför inte?

3. Britten Edward Daniel Clarke reste också 1799.
Det var han som menade att tsamerna förde renarna på bete med båt till en ”Vacker ö i fjärden” utanför Sundsvall.

Vi återkommer till resenärerna.

Undersvik-1900

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s