”Maybe that’s because I’m a Sundsvallsbo” – Kurser för hela Medelpad & Sápmi

”Lyckligt lottad är Du, kära sundsvallsbo!” Av Peter Ericson 8 mars 2019

SAMERNA – hela NORDENS urfolk: Unik kunskap smidigt paketerad!

Lyckligt lottad är Du, kära sundsvallsbo!

Ty den gamla granlo- och bergsåkersbo som hamnade på länsmuseet 1998 och tiotalet år framåt – och som nu håller i ”pennan” – är den som leverar kursdagen till dig på NBV i Skönsberg torsdag 21 mars. Och vid sidan håller halva dagen Bernt Ove Viklund låda. Vilken är då han? Jo, en oerhört erfaren arkeolog med 37 års erfarenhet av att inventera. Sammanlagt representerar vi obegripliga 63 års gemensam erfarenhet och kunskap av och om samernas historia i Västernorrland! Av dessa är ca trettio man-år i mer eller mindre direkt samarbete.

Och vad är det mer för speciellt med detta?
Jovars; det pågår nya kunskaps.- och forskningsprojekt och forskning kring samernas aktriviteter i Medelpad har hittills aldrig varit så vital. Det händer en massa spännande saker. Min egen bok ”bottniska samer” torde räknas in i allt detta!

Regionskurs/workshop/kursdag – 
Forttbildning Skönsberg (NBV) torsdag 21 mars 2019

INNEHÅLL på kursdagen den 21 mars:
Historia
Peter Ericson: Samernas historia i Medelpad: Sjösamer, skogssamer, fjällsamer från en grå forntid till idag. Samernas historia i länet. vad vet vi? Kunskapsläge, källor – var hittar vi all denna information (områdena lokala, samiska och icke-samiska muntliga källor ges extra uppmärksamhet), kort forskningshistorik. Om samiska rättigheter och hur de gradvis försvunnit. Om olika samiska näringar hos oss. Vad är sockenlappar och hur uppstod det systemet? Fokus är på Medelpad med närmaste omnejd. Sápmis allmänna historia belyses också ordentligt.
Samtidigt skyggar vi inte för nya fynd, som duggat tätt inom forskningsfältet en tid nu.
Denna historiska del genomsyras i hög grad av den nya syn på samer som initiativrika och inte ”underlägsna” med en ”mottagande kultur”, utan av den nya syn som numera alltmer präglar historisk forskning om samer. Lokala fotografier på samer som bebott och vistats i trakten, utdrag ur kyrkböcker och citat av tidningsartiklar mm.

Arkeologi
Samiska kulturmiljöer från fjäll till kust
Bernt Ove Viklund tar Er under kursdagen med oss till samiska arkeologiska kulturmiljöer från norska sidan av fjällen ned genom skogslandet och ut på kusten och öarna. Vi kommer att följa i spåren efter de samebyar vilka sedan lång tid har vinter- och vårvinterland inom vårt läns kommuner (Sundsvall i det specifika fallet) Många av de arkeologiska upptäckterna har även gjorts inom de skogssamiska skattelanden vilka fanns i länet långt inpå 1800-talet. Upptäckterna presenteras i det större sammanhang de finns med i. Olika hot som finns mot kulturmiljöerna tas upp. Bilder från arkeologiska färder sedan över 30 år i tiden visar de olika samiska miljöerna vilka även i ett internationellt sammanhang är av största intresse.

RABATTERADE deltagaravgifter? Ja! förutom grupprabatter för Dig som deltar i tjänsten, så finns även student- och pensionärsrabatt. generellt förmånligt för privatpersoner. Skolklasser får göra specialavtal med oss. men härutöver rabatterar vi också före alla som kommer från de kommuner som gränsar till Västernorrland. Timrå och Ånge betalar fullpris; men då hämntar vi Er vid tåg eller buss. det gäller förvisso Er andra också, om ni bara säger till.

Att notera: Den nya Minoritetslagen stäörkes samernas rättigheter. Snart kommer sydamiska namnskyltar upp på E4, E14 och på myndighetsbyggnader!

MERA att notera: Västernorrland är sedan 1 feb 2018 samisk förvaltningsregion
och Sundsvall sedan samma datum samisk förvaltningskommun

Annat som erbjuds:

AMBULERANDE KURSER. Just nu erbjuds en kurs om samernas organisationshistoria.
Andra liknande kommer att erbjudas senare.

STADSVANDRINGAR i Samernas Stockholmiana, I år med flera olika samarbetspartners, och främst hyr i år grupper in sig. Någon öppen, allmän stadsvandring bör också hinnas med!

Webbinarier, om intresset är starkt nog

Boken Bottniska samer – utkommer i höst, 2019

Bloggen SouthSaamHistory (den du läser i nu!), såsom PDF, årgångsvis

Tidningen Saepmie Times, de Luxe-prenumeration inkl gamla nummer.

Ny fb-kunskapsresurs: Giisa. Ny forskning alldeles gratis.

Jugsähka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s