Kemi, Gelliware, Lule, Pithe, Skellefte, Ume, Lycksele, Anundsjö, Angermanna, Hammerdals, Ströms, Föllinge, Jämtlands… Var tog Medelpads och Helsinge lappmarck vägen?

Den legendariska hudikprosten O. J. Broman skrev i sin Glysisvallur merendels seriöst om samerna i hans egen uppväxttrakt. Det han anger – eller åtminstone antyder – är att planer tycks ha funnits på skattläggande av hälsingesamerna.

Kombinerar vi denna information med den som vi får av Johan III:s ord vid anläggandet  av Hudiksvall .- nämligen att birkarlarna skulle ha denna stad som bas – med de extra husförhören utefter samer som gjordes inte minst kring Säbrå och Färila 1728 får vi en intressant bild, som växer fram.

Var skulle de isåfall ha skattat? Ja, sannolikt i södra Färila, kanske i delar av sydöstra Jämtland samt i området mellan Juvattsån och Grundsjön i Borgsjö socken. Dock ska man i sammanhanget bakta allt sommartida utnyttjande av kusttrakterna – trakter som delvis kan betraktas som kustskogssamernas åretruntmarker (jämför med Linnés möte med samer i Jättendal 1732 och Outhiers få år senare i Harmånger – samt håll även i minnet de la Motrayes möte med samer 1718, ett möte smo ser ut att ha ägt rum i Mo Myskje).
Andra områden skulle kunna föreslår i Medelpad och Ångerm,anland; men det kommer vi kanske att återkomma till vid något senare tillfälle.

Ha det gott!

Peter Ericson

HAMMERDALS LAPPMARK

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s