När samerna skulle utrotas: Samernas historia i mellersta Sverige genom fyra sekler

Min redaktionskumpan i Saepmie Times!

Eskils historieblogg

Under hundratals år har samer levt långt söder om det som normalt brukar kallas för Sápmi. Under 1600- och 1700-talet nomadiserade samer så långt söderut som i Värmland, Västmanland, Södermanland och Uppland. Trots att det funnits en omfattande, intensiv och kontinuerlig samisk närvaro i sydligare nejder har det inte uppmärksammats i någon nämnvärd utsträckning i historieskrivningen och det är först under de senaste decennierna som forskare på riktigt har börjat att utforska detta fält.

Det här blogginlägget har som syfte att berätta historien om hur ett antal samiska grupper, som nomadiserade i över tio svenska landskap, kom att helt försvinna. För att särskilja dem från sydsamerna i Idre-Särna och Jämtlands län kan vi kalla dessa samer för sydliga samer.

Genom historien utsattes dessa samer för systematiska deporteringar, bofasthetskrav, assimilation och centraldirigering. Det sistnämnda resulterade i ett slavliknande system som skulle få de sydliga samerna att underkasta sig den majoritetsbefolkning de var satta…

Visa originalinlägg 6 287 fler ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s