Något om Kroiks i västra Tåsjölandet, lite om kustflyttningarna m.m.

Lite om Orrnäsfäll och Voernese sameby samt Västra Tåsjölandet och Vilhelmina södra sameby – speciellt perioden 1896-1900 och särskilt om Torkel Larsson Kroik


I hela Medelpad och Ångermanland kunde Voerneses och andra frostviken- samt södra vilhelminasamer samer ses utmed flyttlederna nedemot kusten ytterst frekvent, inte minst decennierna kring 1900.
Min fd svärfar Tore har beskrivit hur Torkels drängar och söner brukade bo över på deras gård i Klocke, Nora socken och Torkel själv i grannbyn Grubbe. Under denna period brukade renarna hållas på Skullerstabölen i nordostligaste delen av Nora socken emot Skog. På vägen dit hölls man ofta i Överlännäs och/eller i Styrnäs (Myckelby).

Min (PE) egen mormor Jenny f. Viklund, född 1921 berättar hur hon såg den stora Kroikska renhjorden i Barsta i Nordingrå i slutet av 1920-talet. De fick ledigt från skolan för att titta på hjorden när den anlänt till detta absoluta kustband i Höga kusten.

Torkel berättade själv 1944 i ett åttasidigt brev till Nordiska museet som svar på en av deras utsända frågelistor om hur deras vintrar tilldrog sig i kustlandet.

Vintern 1896/1897 tillhörde Torkel Larsson Kroik med sin familj och sijte inte längre vare sig Voernese eller Frostviken lappby; utan följde som sprintare skattelandet Västra Tåsjölandet till vinterlandet, och hörde till Vilhelmina lappby, samt sedan delningen av byn från 1 januari 1896 Vilhelmina södra lappby.

Bilderna närmast nedan:

1. Torkel är no 9 från vänster (No 4 från skidorna) på detta bild fotografi av N.G. Nilsson från Sollefteå 1898.
Kommer sannolikt att ägna mig mer åt denna sijte och familj en tid framöver.

2. Karl Stein fotograferade en bildserie på en Kroik-sijte på Hemsön 1897. Det är inte säkerställt, men sannolikt att TLK befann sig även här.

3. EDIT! Redigerat kl.23 finländsk tid 24 okt.

Bra att det blev utrett; det var nämligen en Burgströmson som föddes i Högsjö (1897), härrörande sig från en felaktig prästerlig notis som hängt med länge i arkiven – f ö helt fel sida av Ångermanälven för dessa Kroiks. Lägger istället in en bild (eg. två) på notisen för Paulus Abraham Mikael Kroiks födelse, den 5 mars 1900 i Styrnäs. Därtill en bild på notis för Torkel Larsson Kroiks omgifte med Lisa Gustava Jonsdotter (född 1889) som skedde den 7 april 1915 i Skogs kyrka, på passligt avstånd från renhjorden får man anta, liksom vinterlägren, från den tiden allt oftare under tak.


Hemsön. Karl Stein ca 1897.

Två bilder på notisen för födelsen av Paulus Abraham Mikael Kroik. född 5 mars 1900 i Styrnäs. Sist en bild på notis för Torkel Larsson Kroiks omgifte med Lisa Gustava Jonsdotter (född 1889) som skedde den 7 april 1915 i Skogs kyrka.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s