”Sockenlappar” ”Del femtitretton” – ”Det betyder I N T E sydliga samer.”

”Sockenlappar” från Lule till Vänern. En gång för alla.
 
#Umptifive/femtitretton
Det betyder alltså I N T E ”sydliga samer”.
 

Det här var en yrkesgrupp, som började som tvång och förutsättning för att få stanna i mödernesbygden – utvecklades till en seminomadiserande sorts folk med tidtals (synnerligen mest ca 1750-1800) ganska omfattande renhjordar och ej sällan anställda renvårdare. Emellertid hade de en stor spädbarnsdödlighet som tilltog till katastrofala nivåer sedan de efter ca 1790 alltmer tvangs till bofasthet. När vi möter ”sockenlappen” i början av 1900-talet har den en gång understundom rätt så välansedda och avgjort oumbärliga titeln fallit i vanrykte. Sockenlappar var då, oftast, fattigt folk.

Det betyder alltså inte heller ”fattiga, renlösa samer”.

Fördrivningarna av samer i söder; de fördrivningar som inletts på allvar kring 1644-1645 kom att tilltaga runt 1720-30, och sedan sker nya sådana statliga övergrepp av och till under 1700-talet. Ännu under 1700-talets senare decennier fördrivs t ex samer från olika orter i Dalarna.

Sockenlappar kunde vara svenskfödda. Det var inte så ovanligt.

Samerna i söder på (t ex 1600-talet) var differentierade; skogssamer, kustskogssamer, sjösamer, samiska handlande, affärsmän, affärskvinnor, äventyrare; sjömän; soldater (sedermera arbetare av alla de slag). Kringvandrande magiker som värmlandssamen Bengt Nilsson i Sörmland 1650 (från ”Cristinehampn”). En del tog tjänst åt främmande staters kejsare, lantgrevar och konungar; forslade och skötte renar. Andra hade rötter i de torne– , lule-, pite-, ume- och ångermannasamiska (kanske även kemisamiska) söderut flyktande och flyttande skaror, som begivit sig ifrån religionsförföljelse, skjuts och gruvplikt och -tvång. Vissa var fjällsamer, men då ofta just flyktade. Fler grupper torde finnas.

bild
Johan Nilsson, kallad den siste s k sockenlappen (åtminstone där).
Från Forsnäs i Ådals-Liden, Ångermanland.

 

”Sockenlapp” är statens påfund. Bara statens.

Sockenlappsväsendet inrättades bra precis 1729, i samband med Kung Fredriks fördrivningar av bergslagssamer upp till jämtlandssocknarna i Storsjöbygden.
I de län vi känner som X, Y och Z och dåförtiden ett storlän vann systemet sin mest etablerade form. Men även i Dalarna, västra och delvis norra Uppland samt i norra Västmanland kom systemet att fortleva en tid. Längst ser det ut att ha funnits i Gästrikland och delar av dagens Västernorrland. Ännu kring 1950-talet levde det folk med sådan bakgrund – som kallade sig sockenlappar – och i den gamla  livsstilen. Många idag har sina rötter i sockenlappskretsar, som alltså i sin tur ofta är rötter från äldre grupper!

Fortsättning följer nog.

Kurs i Dalarna är att vänta, vecka 24.
Medaktörer och deltagare sökes!
UPPDATERING 23/2: En hel seminarieserie byggs nu upp mellan Jämtland och Stockholm! Se separat och ganska nyskriven bloggpost!

PE 27 januari 2018

BILDKÄLLA: http://www.murberget.se/upptack/fotopost.aspx?foto=Fo-19990882

Lämna en kommentar